Skip navigation.
მთავარი

საძიებლები

ძიება ქართულ ბიბლიოთეკებში

Create your own Custom Search Engine
ძიება ქართულ ლექსიკონებში და ენციკლოპედიებში
Create your own Custom Search Engine
ძიება მსოფლიოს უნივერსიტეტების ღია სამეცნიერო არქივებში

Create your own Custom Search Engine

ღონისძიების ჩატარება ეროვნულ სამეცნიერო ბიბლიოთკაში

თქვენი ღონისძიების ჩასატარებლად ეროვნულ სამეცნიერო ბიბლიოთკაში, გთხოვთ, შეავსოთ სააპლიკაციო ფორმა და გადგმოგზავნოთ ელექტრონულ მისამართზე: infopr@sciencelib.ge

საგანგაშო მკვლელი ბოსტნეული ჩრდილოეთ გემანიაში

Les autorités sanitaires allemandes recommandent de cuire pendant dix minutes à 70°C les légumes crus.
ბერლინი, კორესპონდენტი – თუ გერმანიის ჩრდილოეთში ცხოვრობთ, მოერიდეთ სალათებს, კიტრს და პომიდორს. ასეთ გზავნილს ავრცელებს ქვეყნის სანიტარული სამსახური, სოფლის მეურნეობისა და სამომხმარებლო მინისტრი Ilse Aigner-ის საშუალებით. რობერტ კოხის ინსტიტუტის ( Institut Robert-Koch) აზრით, რომელიც სანიტარულ მეთვალყურეობაზეა პასუხისმგებელი, სწორედ ამ პროდუქტების მიღებამ გამოიწვია 3-დან 5-მდე ადამიანის გარდაცვალება  უკანასკნელი დღეების განმავლობაში.
თავისებურება: ყველა გარდაცვლილი ჩრდილოეთ გერმანიაში მცხოვრები ქალბატონია. ისინი დაინფიცირდნენ ბაქტერიით E. coli entérohémorragique (ECEH), რომელიც ადამიანს ისეთი დაბინძურებული პროდუქტისაგან გადაედება, როგორიცაა უმი ბოსტნეული, დაჭრილი უმი ხორცი, ან აუდუღარი რძე.
უცნობია, როგორ ინფიცირდება თვითონ ბოსტნეული, მაგრამ 121 ჰამბურგელი ქალბატონის კვების რეჟიმის შესახებ გამოკითხვის შემდეგ, რომელთა შორისაც 25 ამ ბაქტერიით იყო დაინფიცირებული, ინსტიტუტმა უმ ბოსტნეულს დაუკავშირა მათი დაავადება და, ამიტომაც, გასცა რეკომენდაცია, ხარშონ ბოსტნეული 70°C ტემპერატურაზე.

ვრცელი ტექსტი ფრანგულ ენაზე:

http://www.lemonde.fr/planete/